Mijn Sevilla tips
Mijn Sevilla tips
Vier jaar lang woonde ik in het prachtige Sevilla. Ik had daar twee eigen bedrijven. Ik leidde toeristen rond op de fiets door het centrum en ik had een bed en bikes: ik verhuurde een kamer in mijn appartement inclusief twee vouwfietsen. Allebei een groot succes. In Sevilla deed ik ook mijn fotografieopleiding en heb ik heel wat prachtige foto’s gemaakt. Het is een super fotogenieke stad. Ben je benieuwd naar de tips van een semi-local, lees dan verder 🙂
TO DO
- Metropol Parasol, ofwel Setas (paddenstoelen). Voor een paar euro ga je met de lift naar
boven en heb je een leuk uitzicht over de stad. Zeker een keer doen, ook leuk ’s avonds. - Leuk om de toren van de kathedraal te beklimmen (de Giralda), geen treden maar hellingen,
dus relatief gemakkelijk. Mooi uitzicht. - Zeker het Real Alcázar, het arabische Paleis bezoeken! Vooral de tuinen zijn heel mooi. Trek
er wel een uur of 2 of 3 voor uit. - Plaza de España mag je zéker niet missen. Groot plein met kasteelachtig gebouw, je kunt er
niet in, maar heel mooi aan de buitenkant. Heel mooi park bij, Maria Louisa Park, zeker met
mooi weer de moeite waard om doorheen te wandelen tot achterin waar aantal mooie
paviljoenen staan. Leuk om te picknicken/te relaxen in het park - Lekker slenteren door de wijk Santa Cruz. Wel een beetje toeristisch, beter daar niet eten, of
als je er gaat eten, weet dat je meer geld betaalt dan een Sevilliaan voor eten zou betalen.
Aan de rand van Santa Cruz zit Las Columnas, ook wel Bar Santa Cruz genaamd, daar eet je
tussen de Sevillianen. Geweldig plek, goedkoop maar goed eten en heel local. Bestel daar de
berenjenas con miel (aubergines met honing), een van mijn favorieten. - Langs de rivier wandelen (stiervechtersarena), ook leuk om de brug over te steken en aan de
andere kant van de rivier te wandelen (de wijk Triana). Mooi zicht op de stad. Aan de
overkant van de Triana brug (puente de Triana) zit aan de rechterkant een overdekte markt.
Leuk om te ontbijten of te lunchen en mensen te kijken die daar hun fruit en groenten
kopen.

Doe mee met het Spaanse eetritme
Doe mee met het eetritme van de Spanjaarden..
Ontbijt
Om 10.30 buiten de deur ontbijten..tostada con jamón y tomate. Café con leche (koffie met melk) en
un zumo natural (verse jus) voor een paar euro. De olijfolie staat meestal op tafel. Die doe je eerst op
je geroosterd broodje, dan de tomaat en dan de ham. Een van mijn favo plekken is la Cacharrería
(heel klein, beter om daar op tijd te zijn, uurtje of 9.30/10 uur, dan ben je er voordat de Spanjaarden
er komen). Ook op Alameda kun je leuk ontbijten, op het terras bij mooi weer bij bijv. El Viajero en bij
Piola (of zoiets). Bij die eerste kun je trouwens ook hele lekkere taartjes eten, de worteltaart daar is
mijn favortiet. Verder kun je eigenlijk op elke hoek van de straat ontbijten, dus laat je ook eens
ergens verrassen.
Lunch
Rond 13.30 uur gaan de keukens open, lunch is zo tussen 14.00 en 15.30. Daar nemen de Sevillianen
de tijd voor en is de grote maaltijd van de dag. BESTEL ALTIJD TAPAS. Het verschilt per plek hoe groot
ze zijn, de tapas, maar op die manier kun je verschillende gerechtjes proeven en ze kosten vaak maar
een paar euro. Als het niks is heb je niet veel geld verspilt, is het wel wat dan kun je het gemakkelijk
nog eens bestellen. De tapas komen wanneer ze klaar is, dus verwacht geen logische opbouw. Zie
verder voor restaurant en tapastips
Siesta!!
Zeker als het warm is, is na de lunch het moment om even uit te rusten. Terug in het hotel, maar kan
ook in een park of aan de kant van de rivier
Merienda
Om de honger tussen lunch en diner te voorkomen hebben ze de merienda (tussendoortje, het
zoetmoment) uitgevonden. Iedereen zit om 18 uur aan de koffie/thee met iets zoets erbij. Ik noemde
het altijd taartjestijd. Zéker de lekkere taartjes daar proeven! Bijv. dus bij el Viajero, bij la Cacharreria
(ook o.a. lekkere worteltaart) of bij El perrito viejo (mmmmmmmm, veel verschillende erg lekkere
taarten).
Diner
Niet voor 20.30 uur proberen, dan zijn de keukens nog niet open. Waar ze wel open zijn, zijn de toeristische barren. Diner is om de honger te stillen, zodat je niet met honger naar bed gaat, maar ik
weet uit ervaring dat zelfs na een grote maaltijd ’s middags het lastig is om ’s avonds weinig te eten 😉
Dat is ook een beetje oefening haha.
RESTAURANTTIPS
- Eslava. Moet je echt om 13.00 uur of 20.00 uur zijn om te zorgen dat je er voor de meute
bent en een tafeltje kunt bemachtigen. Beter even een half uurtje vast wat drinken aan de
bar totdat de keuken open gaat. Zou sowieso doordeweeks gaan (misschien om maandag
gesloten), in het weekend is het helemaal idioot druk. - San Telmo. Een van mijn favo plekken. Probeer de salade lombarda templada (rode kool).
Klinkt misschien niet heel lekker, maar issie wel! Ook het vlees is daar heel goed. - El Aljibe. Chiquere tent, voor Sevilliaanse begrippen, maar zeker de moeite waard, ik kom er
ook graag. - El Perro Viejo. Ook wat chiquer, maar heel goed eten.
- Los coloniales. Veel eten voor weinig geld. Ben daar ook op tijd. Heeft een terrasje (plaza
cristo de burgos). Als alle tafeltjes bezet zijn wordt je naam op een krijtbord geschreven. Als
je aan de beurt bent wordt je naam omgeroepen. - Duo Tapas, ook op Alemada. Haast studentikoos, gezellig, goed eten en niet duur.
- Iets duurder maar wel heel leuk en goed restaurant is Las Ovejas Negras, Calle Hernando
Colon 8, ook vlakbij de kathedraal. De toetjes zijn verrukkelijk, weet niet welke ze nog
hebben, maar ik ging daar heen voor de cheesecake en een soort chocoladetoetje. - Als het mooi weer is, is huerta 9 leuk. Niet zo’n grote kaart, maar helemaal prima en op een leuk klein pleintje.
- Bar Dos de Mayo. Heel Sevilliaans met mooi terras. Ook op tijd zijn voor een tafeltje
- Bar Alfalfa, klein maar fijn. Beetje Italiaansachtige tapas.
Eettips
Vergeet behalve de berenjenas con miel ook niet salmorejo te proberen, een koude tomatensoep
(veel lekkerder dan gazpacho), vaak geserveerd met ei en ham. Verder natuurlijk de lekkere ham
(jamón) en de tortilla de patatas (aardappelomelet). Ook solomillo (varkenshaas) is meestal erg
lekker.
Proef ook de Cola del toro (stierenstaart) als ie op de kaart staat en vergeet niet een keer
croquetas te proberen, daar zijn de Sevillianen zelf dol op. Broodje Seranito is ook typisch Sevilla,
broodje met gegrild plakje vlees, gegrilde paprika en ham.
Overige tips
- Tinto de verano proberen! Rode wijn aangelengt met spa rood of fanta lemon. Dat is hét
drankje van daar (niet sangría!) - Een heerlijk ijsje eten bij Freskura op Alameda
- Mocht je fietsen willen huren doe dat dan bij Ali van Rent a Bike op plaza Santa Cruz. Leuk om een keer fietsen te huren en bijvoorbeeld langs de rivier te fietsen. Als je doorfietst kom je vanzelf bij het ei van Columbus uit, een kunstwerk van de expo van 92.
- Drankje doen op Plaza El Salvador. Zeker in het weekend en met mooi weer puilt het daar uit
van de Sevillianen, je kijkt daar echt je ogen uit. - Mocht je Sevilla beu zijn: een dagje Cádiz is leuk, aardig strand en leuk stadje, te bereiken
met de trein. Net als Córdoba, ook prima voor een dag. Geen strand maar wel de Mezquita
(kathedraal in moskee). Trein gaat vanaf station Santa Justa.