Een trouwfotograaf kiezen: hoe doe je dat?

Een trouwfotograaf kiezen: hoe doe je dat?

Tips om de trouwfotograaf te kiezen die bij jullie past

Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen en zijn op zoek naar een trouwfotograaf! Het plannen van een bruiloft is ontzettend leuk, maar er komt natuurlijk ook veel bij kijken. Zoals bijvoorbeeld een trouwfotograaf kiezen die bij jullie past. Je wil dat de mooiste dag van jullie leven op een bijzondere manier wordt vastgelegd. Het is dus goed om een trouwfotograaf te kiezen die aansluit bij de wensen. Zoals je vast hebt gemerkt is het aanbod trouwfotografen groot. Hoe weet je nou écht welke bruidsfotograaf bij jullie past? Om dé bruidsfotograaf te kiezen let je vooraf op een aantal zaken. In deze blog geef ik 7 tips voor het kiezen van de perfecte fotograaf voor jullie bruiloft. 

Een trouwfotograaf kiezen, hoe doe je dat - lachend bruidspaar met bier in hun handen

Tip 1: bepaal het budget voordat jullie de trouwfotograaf kiezen

Als jullie gaan trouwen is het natuurlijk wel heel bijzonder om deze mooie dag vast te laten leggen door een professionele trouwfotograaf. Het inhuren van een huwelijksfotograaf kost geld en het is dan ook handig om vooraf een budget te bepalen. Het is maar net wat jullie kunnen én willen uitgeven, maar laat het budget niet volledig leidend zijn. Hoe zonde is het als je bespaart op een bruidsfotograaf en achteraf ontevreden bent met het resultaat? En dan toch liever wat meer had uitgegeven aan een trouwfotograaf met meer ervaring in plaats van ‘hobbyfotograaf’ ome Henk? De foto’s zijn voor altijd en vaak het enige wat overblijft na jullie bruiloft. Bespaar dus, tenzij het écht niet anders kan, nooit op een huwelijksfotograaf. Hier kan je veel spijt van krijgen. 

Een trouwfotograaf kiezen, hoe doe je dat

Tip 2: bepaal welke trouwfotograaf en stijl het beste bij jullie past 

De één wil graag een enthousiaste trouwfotograaf die aanwezig is en een praatje met de gasten maakt, de ander wil graag een bruidsfotograaf die zich op de achtergrond houdt en waarvan niemand doorheeft dat hij of zij aanwezig is. Willen jullie geposeerde foto’s, of juist spontane foto’s? Voor ieder bruidspaar is er wel een passende trouwfotograaf. Bedenk vooraf goed wat voor een soort huwelijksfotograaf jullie willen en bekijk verschillende stijlen. Ikzelf houd er bijvoorbeeld heel erg van de leiding te nemen tijdens een groepsfoto en om even een praatje te maken met de gasten om hen op hun gemak te stellen. Door me tussen de gasten te mengen val ik als fotograaf niet op, maar ben ik ook geen vervelende vlieg op de muur die steeds maar rondjes rond de gasten blijft draaien. Dit levert de meest spontane foto’s op.

Een trouwfotograaf kiezen, hoe doe je dat

Tip 3: begin op tijd met de zoektocht naar de bruidsfotograaf

Is het budget voor de trouwfotograaf bepaald? En weet je wat voor een soort bruidsfotograaf en stijl bij jullie past? Dan kan de zoektocht naar de perfecte fotograaf voor de bruiloft beginnen! Houd er altijd rekening mee dat professionele en ervaren trouwfotografen ver voor de trouwdatum worden vastgelegd. Net zoals de populaire locaties. Begin dus op tijd met de zoektocht. Trouw je in het hoogseizoen? Zorg dat je er dan minimaal 8 maanden tot een jaar van tevoren bij bent. Trouw je in het laagseizoen? Dan ben je met vijf tot acht maanden voor de trouwdag meestal wel op tijd.

Een trouwfotograaf kiezen, hoe doe je dat - fotoshoot bij zonsondergang

Tip 4: lees reviews op de website van trouwfotografen

Als je diverse trouwfotografen hebt gevonden die qua persoonlijkheid en stijl bij jullie passen, dan is het verstandig om de tijd te nemen om reviews te lezen. Echtparen die écht tevreden (of juist ontevreden) zijn, nemen namelijk de tijd om een eerlijke review achter te laten. Past de trouwfotograaf na het lezen van de reviews nog steeds perfect bij jullie? Dan is het tijd om een kennismakingsgesprek in te plannen en deze voor te bereiden.

Een trouwfotograaf kiezen.. hoe doe je dat? - bruidegom doet ring om bij bruid

Tip 5: plan altijd een kennismakingsgesprek met een bruidsfotograaf

Zodra jullie een fotograaf hebben gevonden die bij jullie past, plan je een kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek stel je al jullie vragen en komen jullie erachter of er ook een fijne klik is. Dit is zo ontzettend belangrijk! Jullie ervaren direct of iemand betrokken is en hoe de trouwfotograaf in het contact zelf is. Het moet meteen goed voelen. Bereid het gesprek voor en vraag bijvoorbeeld hoe lang iemand al bruiloften fotografeert en wat de huwelijksfotograaf het mooiste aan het vak vindt. Vraag natuurlijk hoe de bruidsfotograaf zichzelf van andere trouwfotografen onderscheidt, wat de mogelijkheden zijn en hoe de foto’s worden aangeleverd. Ook niet onbelangrijk is om te vragen wat de voorwaarden zijn en wat er bijvoorbeeld gebeurt bij ziekte of annulering. Daarover lees je hieronder meer.

Een trouwfotograaf kiezen, hoe doe je dat

Tip 6: zorg dat je op de hoogte bent van alle voorwaarden

Wat gebeurt er als het ineens heel hard regent en de locatie voor de fotoshoot daar niet geschikt voor is? Of wat als de trouwfotograaf ineens ziek is en niet kan fotograferen op jullie bruiloft? En wat als jullie de bruiloft onverhoopt moeten annuleren of verzetten? Het is van belang om op de hoogte te zijn van alle voorwaarden voordat je een trouwfotograaf boekt. Hoe vervelend is het als een trouwfotograaf afzegt vanwege omstandigheden en jij met je handen in het haar zit? Ikzelf moet wel écht goed ziek zijn wil ik niet komen, maar gelukkig heb ik een groot netwerk van fotografen waarop ik in geval van nood kan terugvallen. Zelfs op de dag van de bruiloft vind ik nog een bruidsfotograaf waarop ik een beroep kan doen. 

Een bruidsfotograaf kiezen, hoe doe je dat

Tip 7: welke trouwfotograaf je ook kiest: volg altijd je gevoel!

Bij trouwen en een trouwfotograaf boeken komt er veel op je af. Wat er ook gebeurt en wie je ook kiest als fotograaf voor jullie bruiloft: zorg dat jullie altijd jullie gevoel volgen. Twijfel je na een kennismakingsgesprek? Of schreeuwt iets in je al “nee!”? Kijk dan verder. Een bruidsfotograaf staat namelijk de hele dag dichtbij en het gevoel moét goed zijn. 

Nog vragen over het kiezen van een trouwfotograaf?

Jullie trouwen maar één keer dus neem de tijd, vergelijk, bekijk alle voorwaarden goed en volg jullie gevoel. Dan komt het zeker goed! 

Fotografie Inge van den Broek

Typisch Inge

Vier jaar in Sevilla gewoond – liefde van mijn leven bleek geen Spanjaard, maar Zeeuw Michiel – hou van spelletjes doen en zelfgemaakte taarten – trotse mama van Daantje en Isa – gek op avontuurlijke reizen en kamperen – eerste verre reis alleen ging naar Guatemala, Mexico en Belize – twee keer naar Santiago de Compostela gewandeld – fan van konijnen Connie en Donnie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Logo Inge van den Broek Fotografie

“Inge haar mensenkennis gecombineerd met een goede dosis humor maakt haar uitstekend voor dit werk. Ik sta zelf niet graag voor de camera, maar dankzij Inge’s informele manier van werken en leuke opdrachtjes vergat ik soms zelfs dat ze foto’s aan het maken was”.

Willen jullie meer weten over het kiezen van een bruidsfotograaf of willen jullie graag vrijblijvend kennismaken met mij? Neem contact op ik sta graag voor jullie klaar!

Ook leuk om te lezen:

Bruiloft Kasteel Wijenburg – Echteld

Een knusse winterbruiloft eind dit jaar was het plan voor bruidspaar Anoushka en Jeffrey. Kasteel Wijenburg ...
Lees meer

Zakelijke portretdag

NIEUWE ZAKELIJKE FOTO’S NODIG?Zijn jouw foto’s op je socials en website aan vervanging toe? Op vrijdag ...
Lees meer
Trouwkaarten versturen - trouwkaart op een witte piano

Trouwkaarten versturen

Alles wat je moet weten over trouwkaarten versturen Gefeliciteerd, jullie zijn verloofd en stappen over een ...
Lees meer
Scroll naar boven