Wat kost een trouwfotograaf?

Wat kost een trouwfotograaf?

Wat kost een trouwfotograaf gemiddeld en waar moet je op letten?

Wat ontzettend leuk, jullie gaan trouwen! Er zal waarschijnlijk veel op je afkomen, er moet namelijk veel geregeld worden. Wees gerust: laat alles bezinken en het komt vanzelf goed! Iets waar veel bruidsparen tegenaanlopen, is het regelen van de belangrijkste dingen. Denk aan de locatie, de trouwjurk en het trouwpak, maar ook aan de trouwfotograaf. Jullie mooiste dag uit het leven moet natuurlijk naar wens worden vastgelegd zodat jullie hier met regelmaat naar kunnen kijken. Maar… Wat kost een trouwfotograaf? In deze blog vertel ik je meer over de kosten van een bruidsfotograaf, wat mijn prijzen zijn en waar je zoal op moet letten bij het boeken van een trouwfotograaf. 

Wat kost een trouwfotograaf? - bruidspaar onder paraplu

Wat kost een trouwfotograaf gemiddeld?

Een vraag die vaak gesteld wordt, is: “Wat kost een trouwfotograaf?” Een trouwfotograaf kost tussen de €0,- en de €10.000,-. Je hebt namelijk trouwfotografen die ervaring willen opdoen en het nagenoeg gratis doen om een portfolio op te bouwen en hobbyfotografen. Maar ook bruidsfotografen die al jarenlang in het vak zitten en de meest toonaangevende bruiloften hebben vastgelegd. Het antwoord op de vraag “Wat kost een trouwfotograaf”? hangt dus af van verschillende factoren. Om het je gemakkelijker te maken: de gemiddelde kosten van een trouwfotograaf liggen rond de €1500 voor 6 uur fotograferen. Dit is vaak het starttarief, ieder extra uur is daarna vaak in verhouding goedkoper. Wil je de hele dag (12 uur lang) een fotograaf bij jullie bruiloft hebben en naderhand een trouwalbum ontvangen? Dan ben je gemiddeld tussen de €3000,- en €4000,- kwijt.

Wat kost een trouwfotograaf? - bruidspaar in Den Bosch

Het begin van mijn carrière als trouwfotograaf

Ook ik heb ooit moeten beginnen als trouwfotograaf. Als ik naar mijn allereerste foto’s kijk die ik gemaakt heb tijdens bruiloften, zie ik ontzettend veel gemiste kansen. Au! 😉 Destijds vroeg ik niets voor het fotograferen van bruiloften omdat ik het ook moest leren en goed kon oefenen op deze manier. Je kunt ook niet verwachten van mensen dat ze veel geld betalen voor iets wat je nog niet vaak hebt gedaan, het is een vak dat je moet leren. Ook moet je het in je hebben om met mensen om te gaan. Na het fotograferen van 100+ bruiloften ben ik inmiddels door de wol geverfd, weet ik wat er gaat gebeuren, waar ik moet staan en wat ik moet doen. Daardoor kan ik nu bijzondere foto’s maken met emotie, foto’s maken met mooie scherptediepte en ook niet onbelangrijk: weet ik hoe ik bruidsparen helemaal op hun gemak laat voelen. 

Wat kost een trouwfotograaf? - bruidspaar op bankje in Den Bosch

Wat kost ik als trouwfotograaf?

Om te komen waar ik nu ben, heb ik veel moeten investeren. Denk aan tijd, energie en materialen, maar ook heb ik veel ervaring opgedaan, genetwerkt en een opleiding gevolgd. Het is dus niet gek dat ik inmiddels meer vraag dan toen ik begon. Je boekt mij 6 aaneengesloten uren voor €1595,-. Ik houd dan de hele dag voor jullie vrij. Mij extra uren inhuren kan natuurlijk altijd, de meeste bruidsparen boeken mij voor 10 uur of meer. 

Wat kost een trouwfotograaf? - moeder die bruidegom aankleed op de ochtend van de bruiloft

Kies je voor een startende of ervaren trouwfotograaf?

Wil je dat jullie dag wordt vastgelegd maar is de kwaliteit niet zo belangrijk? Of heb je niet al te veel budget? Dan kun je kiezen voor een hobbyfotograaf of een startende trouwfotograaf die een portfolio wil opbouwen. Wil je jullie dag écht vastleggen zoals deze is, dan is het verstandig om een ervaren trouwfotograaf te boeken die volledig bij jullie wensen past. Dit is een investering, maar wel een investering die het dubbel en dwars waard is. Je krijgt namelijk herinneringen die je hele leven lang meegaan. Je leeft maanden, misschien wel jaren, naar de bruiloft toe. En geloof me: het is ook zo weer voorbij. De bijzondere trouwfoto’s zijn het enige dat overblijft. 

Wat kost een trouwfotograaf? - gezinsfoto van bruidspaar met hun drie kinderen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwfotograaf?

De prijzen van een trouwfotograaf hangen af van ontzettend veel factoren. Natuurlijk spelen ervaring en kennis een rol, maar er zijn nog meer onderdelen waar je op moet letten bij het boeken van een trouwfotograaf. Ik zet een aantal punten voor je op een rijtje. 

Wat krijg je erbij? 
Als je een trouwfotograaf boekt, is het goed om te weten wat je erbij krijgt. Hoeveel ervaring en kennis heeft de bruidsfotograaf? Zit er standaard een (klein) album bij of moet dit los worden aangeschaft? Worden er reiskosten doorberekend of zit dit bij de prijs in? Is de prijs inclusief of exclusief BTW? Ook is het belangrijk om zeker te weten of ook daadwerkelijk de bruidsfotograaf komt waarmee je contact hebt gehad. Het zou jammer zijn als er uiteindelijk iemand anders gestuurd wordt waar je totaal geen klik mee hebt. 

Hoeveel tijd besteedt een trouwfotograaf aan iedere bruiloft?
Naar mijn idee is dit erg belangrijk om tot een mooi resultaat te komen. Ik neem zelf bijvoorbeeld maar een maximaal aantal bruiloften aan, zodat ik alle tijd kan besteden aan iedere bruiloft. Zaken op om te letten, zijn:

– Wordt er tijd besteed aan een kennismakingsgesprek?
– Hoeveel tijd is de fotograaf op de bruiloft aanwezig?
– Neemt de trouwfotograaf de tijd om na de bruiloft rustig alles uit te zoeken en te bewerken?

Heeft de fotograaf goede materialen en een goed netwerk?
De kosten van een trouwfotograaf hangen ook af van de materialen. Heeft een fotograaf minstens twee goede camera’s en lenzen voor als er één kapot gaat? Neemt de fotograaf extra geheugenkaarten mee? Kan de fotograaf ook mooie plaatjes schieten als het donkerder is en worden de foto’s ook met goede programma’s bewerkt zodat het samen één mooie serie wordt? Het netwerk van de fotograaf is ook van belang. Mocht de fotograaf onverhoopt ziek worden, dan is het fijn dat er iemand anders is waarop je in geval van nood een beroep kunt doen.

Benieuwd waar je nog meer op moet letten bij het kiezen van een trouwfotograaf? Je leest er meer over in deze blog!

Wat kost een trouwfotograaf? - bruidspaar in tuin met bloemen

De investering is het meer dan waard!

Een trouwfotograaf is niet goedkoop, al zeg ik het zelf. Maar het zijn absoluut geen gekke bedragen als je ziet hoeveel geld, ervaring, tijd en energie wordt geïnvesteerd door trouwfotografen. En wil je echt kwalitatieve foto’s die jullie dag prachtig vastleggen? Dan zou ik zeker niet besparen op de trouwfotograaf. De investering is het absoluut meer dan waard!

Fotografie Inge van den Broek

Typisch Inge

Vier jaar in Sevilla gewoond – liefde van mijn leven bleek geen Spanjaard, maar Zeeuw Michiel – hou van spelletjes doen en zelfgemaakte taarten – trotse mama van Daantje en Isa – gek op avontuurlijke reizen en kamperen – eerste verre reis alleen ging naar Guatemala, Mexico en Belize – twee keer naar Santiago de Compostela gewandeld – fan van konijnen Connie en Donnie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Logo Inge van den Broek Fotografie

“Inge haar mensenkennis gecombineerd met een goede dosis humor maakt haar uitstekend voor dit werk. Ik sta zelf niet graag voor de camera, maar dankzij Inge’s informele manier van werken en leuke opdrachtjes vergat ik soms zelfs dat ze foto’s aan het maken was”.

Gaan jullie trouwen?
Wil je ook spontane, liefdevolle en kleurrijke foto’s laten maken van jullie bruiloft?

Ook leuk om te lezen:

Bruiloft Kasteel Wijenburg – Echteld

Een knusse winterbruiloft eind dit jaar was het plan voor bruidspaar Anoushka en Jeffrey. Kasteel Wijenburg ...
Lees meer

Zakelijke portretdag

NIEUWE ZAKELIJKE FOTO’S NODIG?Zijn jouw foto’s op je socials en website aan vervanging toe? Op vrijdag ...
Lees meer
Trouwkaarten versturen - trouwkaart op een witte piano

Trouwkaarten versturen

Alles wat je moet weten over trouwkaarten versturen Gefeliciteerd, jullie zijn verloofd en stappen over een ...
Lees meer
Scroll naar boven