Help, ik ben niet fotogeniek!

Help, ik ben niet fotogeniek!

5 tips om beter op een foto te staan

“Ik ben niet fotogeniek!” Dit heb ik al veel mensen horen zeggen. Families en bruidsparen maken zich er regelmatig zorgen om. En ik snap dat veel mensen dit zeggen, maar ik weet zeker dat iedereen fotogeniek is zolang ze zichzelf zijn. Achteraf blijken de foto’s namelijk hartstikke leuk en snappen bruidsparen, stelletjes of families niet waar ze zich zorgen over hebben gemaakt. Het allerbelangrijkste is dat je jezelf (en je partner of gezin) herkent in de foto’s. In deze blog geef ik 5 tips om beter op een foto te staan.

Tips voor mooiere foto's

Tip 1: kies de juiste fotograaf!

Laat je de mooiste dag uit jullie leven vastleggen door een bruidsfotograaf? Of willen jullie als gezin fijne momenten laten vastleggen door een familiefotograaf? Zorg er dan voor dat je een goed gevoel bij de fotograaf hebt en dat diegene jullie ook helemaal op jullie gemak laat voelen. Maak kennis met de trouw- of familiefotograaf en ervaar of deze betrokken is. Denken jullie: “balen, daar heb je hem of haar weer…”? Dan is dat een duidelijk signaal dat jullie nog even verder moeten zoeken naar dé bruidsfotograaf of familiefotograaf. 

Kies ook voor een fotograaf die jullie aanstuurt op een spontane manier. Een fotograaf moet niet altijd onzichtbaar zijn, in mijn optiek is het juíst goed dat de fotograaf er bij groepsfoto’s of reportages bij is. Zodat je niet de “say cheese!” of “broodje poep!” foto’s krijgt. Van deze foto’s straalt het ongemak af, wat juist niét de bedoeling is.  

Tips voor mooiere familiefoto's

Tip 2: geniet van elkaar tijdens de fotoshoot

Ga je samen met je partner op de foto tijdens een loveshoot of misschien wel tijdens jullie bruiloft? Dan is het belangrijk dat de liefde hier vanaf spat! Geniet optimaal van elkaar tijdens de fotoshoot en maak je niet druk om de foto’s. Dat doet de fotograaf wel. Hebben jullie oprecht lol als stel of gezin, dan zijn dit levenslange herinneringen. Je herinnert je later nog altijd waarover jullie zoveel lol hadden en dat is precies wat een foto waardevol maakt. En dat is veel belangrijker dan een eventuele onderkin. 

Tips voor mooiere trouwfoto's - bruidspaar bij de IJzeren Man in Vught

Tip 3: neem de tijd voor mooie foto’s

De tip zegt eigenlijk al genoeg. Neem de tijd om foto’s te maken. Veel mensen willen er snel vanaf zijn uit angst dat ze niet fotogeniek genoeg zijn en omdat ze het ongemakkelijk vinden als er foto’s worden gemaakt. Daarom kiezen veel mensen helaas voor een korte fotoshoot, terwijl dit juist averechts werkt. Je zult merken dat hoe langer je bezig bent, hoe gemakkelijker en leuker het wordt. Als je de tijd neemt wen je namelijk aan de fotograaf en aan het op de foto gaan. En pas wanneer je jezelf bent ben je écht fotogeniek, wat de foto’s ten goede komt. 

Tips voor mooiere bruidsfoto's

Tip 4: kies een fotogenieke plek die bij jullie past

Kies voor de fotoshoot een fotogenieke plek die helemaal bij jullie past. Houden jullie van de natuur? Kies dan voor een mooi park of het bos. Wie weet hebben jullie wel een stad of dorp met bijzondere plekjes waar jullie graag komen. Het is fijn als je op de locatie goed kunt bewegen zodat de foto’s spontaan worden. Ook is het goed als er foto’s kunnen worden gemaakt met verschillende achtergronden zonder dat jullie ver hoeven te lopen. Door in een omgeving te zijn die bij jullie past voelen jullie je ook direct meer op het gemak en worden de foto’s nóg beter. 

Hoe maak je mooiere familiefoto's

Tip 5: wees lekker jezelf tijdens de fotoshoot!

Je kunt je op allerlei manieren voorbereiden op een fotoshoot maar het is vooral belangrijk dat je lekker jezelf bent tijdens de fotoshoot! Draag geen hoge hakken of een flinke laag make-up als je dit normaal ook niet doet. Zorg dat je je goed voelt en jezelf herkent. Ook leuk voor over heel wat jaren: zo zie je wat tijdens de periode van de fotoshoot in de mode was en wat toen jouw favoriete outfit was. Draag je als bruid hakken tijdens de ceremonie maar beweeg je hier niet zo fijn op? Neem dan platte schoenen mee voor tijdens de fotoshoot. Gaan jullie met het gezin op de foto? Denk dan na over of alle kleren mooi bij elkaar passen.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Wil jij een fotoshoot doen met je partner, gezin of misschien wel de hele familie? Dan ben ik er heel graag voor jou. Ik leg graag de mooiste momenten vast die écht een verhaal vertellen. Kennismaken om te ervaren of wij een match zijn? Neem contact op en wie weet geniet jij over een tijdje van spontane, fotogenieke en bijzondere foto’s.

Fotografie Inge van den Broek

Typisch Inge

Vier jaar in Sevilla gewoond – liefde van mijn leven bleek geen Spanjaard, maar Zeeuw Michiel – hou van spelletjes doen en zelfgemaakte taarten – trotse mama van Daantje en Isa – gek op avontuurlijke reizen en kamperen – eerste verre reis alleen ging naar Guatemala, Mexico en Belize – twee keer naar Santiago de Compostela gewandeld – fan van konijnen Connie en Donnie

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Logo Inge van den Broek Fotografie

“Inge haar mensenkennis gecombineerd met een goede dosis humor maakt haar uitstekend voor dit werk. Ik sta zelf niet graag voor de camera, maar dankzij Inge’s informele manier van werken en leuke opdrachtjes vergat ik soms zelfs dat ze foto’s aan het maken was”.

Ook leuk om te lezen:

Bruiloft Kasteel Wijenburg – Echteld

Een knusse winterbruiloft eind dit jaar was het plan voor bruidspaar Anoushka en Jeffrey. Kasteel Wijenburg ...
Lees meer

Zakelijke portretdag

NIEUWE ZAKELIJKE FOTO’S NODIG?Zijn jouw foto’s op je socials en website aan vervanging toe? Op vrijdag ...
Lees meer
Trouwkaarten versturen - trouwkaart op een witte piano

Trouwkaarten versturen

Alles wat je moet weten over trouwkaarten versturen Gefeliciteerd, jullie zijn verloofd en stappen over een ...
Lees meer
Scroll naar boven